Mogu li biti trudna ako je test negativan

Trenutno pregledavate Mogu li biti trudna ako je test negativan
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Simptomi trudnoće

Trudnoća je često praćena različitim simptomima koji mogu ukazivati na to da je žena trudna. Neki od najčešćih simptoma uključuju kašnjenje menstruacije, mučninu, osjetljivost dojki, umor i promjene raspoloženja.

Test trudnoće

Test trudnoće je najčešći način utvrđivanja trudnoće. Većina testova detektira prisutnost hormona hCG u urinu, koji se počinje proizvoditi nakon što se jajna stanica implantira u maternicu. Međutim, testovi nisu uvijek 100% pouzdani.

Lažno negativni rezultati

Iako je rijedak, moguć je slučaj da žena bude trudna, a da test pokaže negativan rezultat. Postoje neki faktori koji mogu dovesti do lažno negativnih rezultata, kao što su testiranje prerano, razrjeđeni urin ili nepravilno korištenje testa.

Razlozi za negativan test

Postoje i drugi razlozi zbog kojih test trudnoće može pokazati negativan rezultat, iako žena zapravo jest trudna. To može uključivati niske razine hormona hCG u ranoj trudnoći, ektopičnu trudnoću ili problem s testom samim.

Kada se obratiti liječniku

Ako žena ima simptome trudnoće, ali test pokazuje negativan rezultat, preporučuje se da se obrati svom liječniku radi daljnje dijagnostike. Liječnik može provesti dodatne testove, kao što su krvni testovi ili ultrazvuk, kako bi utvrdio je li žena zaista trudna.

Zaključak

Ukratko, iako je rijedak slučaj, moguće je biti trudna, a da test pokaže negativan rezultat. Ako žena sumnja da je trudna, preporučuje se konzultacija s liječnikom radi provođenja dodatnih testova i utvrđivanja trudnoće.

  Ocijeni članak!