Može li hemangiom na jetri nestati

Trenutno pregledavate Može li hemangiom na jetri nestati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2023

Što je hemangiom na jetri?

Hemangiom na jetri je benigna vrsta tumora koji se javlja u krvnim žilama jetre. Ovo stanje je najčešće asimptomatsko, što znači da ne uzrokuje simptome i često se otkriva slučajno tijekom drugih medicinskih pregleda. Hemangiom se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je najčešći kod žena u reproduktivnoj dobi.

Može li hemangiom nestati?

Većina hemangioma na jetri je benigna i ne zahtijeva liječenje. U većini slučajeva, hemangiom se ne smanjuje sam od sebe, ali rijetko može nestati bez ikakvog liječenja. Ovo se obično događa kod manjih hemangioma koji su otkriveni slučajno. Međutim, veći hemangiomi obično ostaju nepromijenjeni tijekom vremena.

Kada je potrebno liječenje?

Većina malih hemangioma na jetri ne zahtijeva liječenje. Međutim, u nekim slučajevima, posebno ako je hemangiom velik ili uzrokuje simptome, može biti potrebno liječenje. Liječenje se obično preporučuje ako hemangiom raste brzo, uzrokuje bol ili neugodu, ili ako postoji rizik od komplikacija kao što je krvarenje.

Koji su mogući tretmani?

Postoje različite metode liječenja hemangioma na jetri. To uključuje promjene u načinu života, praćenje i kirurške zahvate. U nekim slučajevima, može se preporučiti embolizacija, koja blokira dotok krvi u tumor i uzrokuje njegovo smanjenje. Također, u rijetkim slučajevima, može biti potrebna resekcija jetre, što podrazumijeva uklanjanje dijela jetre.

Koje su prognoze?

Većina hemangioma na jetri je benigna i ima dobru prognozu. U većini slučajeva, hemangiom ne uzrokuje zdravstvene probleme i ne zahtijeva liječenje. Međutim, važno je redovito pratiti hemangiom kako bi se osiguralo da nema promjena ili komplikacija. U slučajevima kada je potrebno liječenje, prognoza ovisi o veličini hemangioma, općem zdravstvenom stanju pacijenta i odabranom tretmanu.

  Ocijeni članak!