Zašto se jetra stavljaju u mlijeko

Trenutno pregledavate Zašto se jetra stavljaju u mlijeko
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Kulinarstvo i tradicija

Jetra je jedan od najcjenjenijih dijelova mesa koji se koristi u raznim kuhinjama diljem svijeta. Jedna od tradicionalnih metoda pripreme jetre je njen kratki mariniranje u mlijeku. Ova tehnika se često koristi kako bi se smanjila gorčina i neugodan miris jetre, te kako bi se postigla nježna i meka tekstura. Mlijeko djeluje kao neutralizator i omekšivač jetre, čineći je ukusnijom i prihvatljivijom za širi spektar ljudi.

Neutralizacija gorčine

Mlijeko sadrži laktozu, mliječni šećer, koji ima sposobnost neutralizacije gorčine u jetri. Gorčina u jetri potječe od žučnih soli koje se nalaze u njoj. Ove žučne soli se vežu za laktozu u mlijeku, smanjujući njihovu gorčinu i čineći jetru prihvatljivijom za konzumaciju. Osim toga, mlijeko sadrži i proteine koji također mogu pomoći u smanjenju gorčine jetre.

Omekšavanje i poboljšanje teksture

Mlijeko također ima sposobnost omekšavanja jetre i poboljšanja njene teksture. To se događa zbog prisutnosti mliječne kiseline i enzima u mlijeku koji djeluju na strukturu jetre. Ti sastojci razgrađuju vezivno tkivo u jetri, čineći je nježnom i mekom. Kao rezultat, jetra postaje sočna i lako probavljiva.

Prehrambene prednosti

Dodavanje jetre u mlijeko također može pružiti neke prehrambene prednosti. Jetra je bogata hranjivim tvarima poput vitamina A, vitamina B12, željeza i folata. Mlijeko može pomoći u zadržavanju tih hranjivih tvari tijekom procesa kuhanja, čime se povećava prehrambena vrijednost jetrica. Osim toga, mlijeko pruža dodatnu količinu kalcija, što je korisno za održavanje zdravih kostiju.

Zaključak

Stavljanje jetrica u mlijeko je praksa koja se koristi u mnogim kuhinjama kako bi se postigla nježna tekstura, smanjila gorčina i poboljšao okus jetre. Ova tehnika je posebno korisna za one koji možda nisu ljubitelji jetre, ali žele isprobati njen nutritivno bogat sadržaj. Dakle, ako ste ikada razmišljali o pripremi jetrica, vrijedi razmotriti mariniranje u mlijeku kako biste postigli savršeno meku i ukusnu poslasticu.

  Ocijeni članak!