Može li se heljda jesti sirova

Trenutno pregledavate Može li se heljda jesti sirova
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 rujna, 2023

Heljda – osnovne informacije

Heljda je žitarica koja se često koristi u prehrani zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Poznata je po visokom udjelu vlakana, proteina i minerala. Heljda se obično koristi u obliku kuhane kaše, brašna ili griza. Međutim, postavlja se pitanje – može li se heljda jesti sirova?

Heljda i sirova hrana

Općenito, većina žitarica se konzumira nakon termičke obrade kako bi se poboljšala probavljivost i smanjila prisutnost antinutrijenata. Sirova hrana se često povezuje s većom nutritivnom vrijednošću zbog očuvanja enzima i vitamina, ali isto tako može biti teže probavljiva.

Heljda sirova ili kuhana

Heljda se preporučuje kuhati prije konzumacije kako bi se smanjio sadržaj antinutrijenata poput fitinske kiseline. Termička obrada također pomaže u razbijanju teško probavljivih proteina i vlakana, čineći heljdu lakše probavljivom i hranjivom.

Potencijalni rizici konzumacije sirove heljde

Konzumacija sirove heljde može biti povezana s određenim rizicima. Fitinska kiselina, koja se nalazi u sirovoj heljdi, može ometati apsorpciju minerala poput željeza i cinka. Također, prisutnost enzima inhibitora proteaze može otežati probavu proteina u sirovoj heljdi.

Zaključak

Iako je moguće jesti sirovu heljdu, preporučuje se termička obrada kako bi se poboljšala probavljivost i smanjio rizik od negativnih učinaka antinutrijenata. Kuhana heljda je nutritivno bogata i može se koristiti u raznim jelima kao zdrava i hranjiva opcija.

  Ocijeni članak!