Može li se debitnom karticom plaćati na rate?

Trenutno pregledavate Može li se debitnom karticom plaćati na rate?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 lipnja, 2023

Debitna kartica i mogućnost plaćanja na rate

Debitne kartice su popularan način plaćanja koji omogućuje korisnicima da troše novac direktno s vlastitog bankovnog računa. Međutim, većina ljudi se pita može li se debitnom karticom plaćati na rate.

Debitna kartica vs. kreditna kartica

Iako su debitne kartice slične kreditnim karticama, postoji bitna razlika. Debitna kartica koristi sredstva koja već imate na računu, dok kreditna kartica omogućuje plaćanje na kredit, odnosno na rate.

Plaćanje na rate s debitnom karticom

Nažalost, većina debitnih kartica ne podržava plaćanje na rate. To znači da prilikom kupovine, novac se odmah skida s računa u punom iznosu. Međutim, postoje neke iznimke.

Iznimke i mogućnosti plaćanja na rate s debitnom karticom

U nekim slučajevima, određeni prodavači ili trgovine omogućuju plaćanje na rate s debitnom karticom. Ovo je često moguće kod većih kupovina, kao što su bijela tehnika, namještaj ili elektronika. U takvim situacijama, trgovina surađuje s bankom koja pruža uslugu plaćanja na rate s debitnom karticom.

Alternativne opcije za plaćanje na rate

Ako želite plaćati na rate, a nemate kreditnu karticu, postoje i druge alternative. Možete razmotriti uzimanje kredita kod banke ili financijske institucije. Ova opcija vam omogućuje da kupujete na rate, ali uz kamate i određene uvjete koje morate ispuniti.

Zaključak

Općenito, plaćanje na rate debitnom karticom nije široko rasprostranjeno. Većina debitnih kartica omogućuje samo plaćanje u cijelosti, odnosno skidanje novca s računa u trenutku kupovine. Međutim, postoje iznimke kod određenih trgovina i prodavača koji surađuju s bankom kako bi omogućili plaćanje na rate s debitnom karticom. Ako želite fleksibilnost plaćanja na rate, možete razmotriti druge opcije kao što su kreditne kartice ili krediti kod banaka.

  Ocijeni članak!