Može li se jetra obnoviti?

Trenutno pregledavate Može li se jetra obnoviti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 travnja, 2024

Regeneracija jetre kroz podjelu stanica

Jetra je jedan od rijetkih organa u ljudskom tijelu koji ima sposobnost potpune regeneracije. To znači da se oštećena jetra može obnoviti i povratiti svoju funkcionalnost. Glavni mehanizam regeneracije jetre je podjela stanica koje čine ovaj organ. Kada se jetra ošteti, stanice koje su preživjele počinju se dijeliti kako bi zamijenile izgubljene stanice i obnovile oštećeno tkivo.

Utjecaj faktora na regeneraciju jetre

Regeneracija jetre može biti potaknuta ili ograničena različitim faktorima. Faktori koji pozitivno utječu na regeneraciju jetre uključuju zdravu prehranu, izbjegavanje alkohola i tvari koje oštećuju jetru, kao i kontroliranje bolesti poput dijabetesa ili infekcija. S druge strane, faktori kao što su kronično zloupotrebljavanje alkohola, pretilost i određeni lijekovi mogu usporiti ili otežati proces regeneracije jetre.

Granice regeneracije jetre

Unatoč iznimnoj sposobnosti regeneracije, jetra također ima svoje granice. Ako je oštećenje preveliko ili se često ponavlja, regeneracija jetre može biti nepotpuna ili nedovoljna. U takvim slučajevima, oštećeno tkivo može biti zamijenjeno ožiljnim tkivom koje nema istu funkcionalnost kao zdravo tkivo jetre. Ovaj proces naziva se ciroza jetre i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Medicinski tretmani za potporu regeneraciji jetre

Uz potporu zdravog načina života, postoje i određeni medicinski tretmani koji mogu pomoći u potpori regeneraciji jetre. Primjeri takvih tretmana uključuju upotrebu određenih lijekova koji potiču rast i podjelu stanica jetre, kao i transplantaciju jetre u slučajevima kada je regeneracija nemoguća. Međutim, transplantacija jetre često zahtijeva donora i složenu kiruršku proceduru.

Zaključak

Ukratko, jetra ima iznimnu sposobnost regeneracije kroz podjelu stanica. Regeneracija jetre može biti potaknuta zdravim načinom života i izbjegavanjem faktora koji oštećuju jetru. Međutim, postoje granice regeneracije, a teška oštećenja mogu dovesti do ciroze jetre. Medicinski tretmani kao što su lijekovi i transplantacija mogu biti opcije za potporu regeneraciji jetre u određenim slučajevima.

  Ocijeni članak!