Na kojim mjestima je moguće očekivati jak bočni vjetar

Trenutno pregledavate Na kojim mjestima je moguće očekivati jak bočni vjetar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 listopada, 2023

Planinski prijevoji

Planinski prijevoji su jedna od mjesta gdje je moguće očekivati jak bočni vjetar. Zbog specifične geografske konfiguracije, vjetar koji dolazi s jedne strane planinskog prijevoja može stvarati snažne bočne vjetrove na cestama i otežavati vožnju.

Pokraj obale

Još jedno mjesto gdje je često prisutan jak bočni vjetar je uz obalu. Vjetrovi koji dolaze s mora ili oceana mogu biti vrlo snažni i stvarati opasne uvjete za vožnju, posebno na otvorenim prostorima uz obalu.

Pustinje i ravničarska područja

Pustinje i ravničarska područja su također mjesta gdje se može očekivati jak bočni vjetar. Otvoreni prostori bez prepreka omogućuju vjetru da neometano struji i stvara snažne bočne vjetrove koji mogu biti izazovni za vozače i pilote.

Visoke zgrade i mostovi

Visoke zgrade i mostovi mogu biti izloženi jakom bočnom vjetru zbog svoje visine i oblika. Vjetar koji prolazi između zgrada ili preko mostova može stvarati turbulencije i snažne bočne vjetrove koji mogu utjecati na stabilnost vozila i pješaka.

Uska doline

Uske doline su još jedna mjesta gdje se može očekivati jak bočni vjetar. Kada vjetar prolazi kroz usku dolinu, dolazi do ubrzanja vjetra i stvaranja snažnih bočnih vjetrova koji mogu biti opasni za vožnju i letenje.

Planinski vrhovi

Na planinskim vrhovima, zbog visine i izloženosti, često je prisutan jak bočni vjetar. Vjetrovi koji prolaze preko planinskih vrhova mogu biti vrlo snažni i nepredvidivi, što može predstavljati izazov za planinare i vozače na planinskim cestama.

  Ocijeni članak!