Od čega su građene jetra i gušterača

Trenutno pregledavate Od čega su građene jetra i gušterača
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 veljače, 2024

Struktura jetre

Jetra je vitalni organ koji se nalazi u trbušnoj šupljini. Sastoji se od brojnih ćelija koje se nazivaju hepatociti. Ovi hepatociti su građeni od različitih komponenti koje omogućavaju normalno funkcioniranje jetre.

Jetra kao filtracijski organ

Jetra ima važnu ulogu u filtraciji krvi. Kroz jetru prolazi velika količina krvi koja dolazi iz probavnog sustava. Jetra filtrira krv, uklanjajući toksine i ostale nepotrebne tvari.

Gušterača i njezine funkcije

Gušterača je organ smješten iza želuca. Sastoji se od dva dijela – endokrinog i egzokrinog. Endokrini dio proizvodi hormone kao što su inzulin i glukagon, koji reguliraju razinu šećera u krvi. Egzokrini dio proizvodi enzime koji pomažu u probavi hrane.

Stanice gušterače

Stanice gušterače, poznate kao pankreatični acini, su odgovorne za proizvodnju enzima. Ovi enzimi se izlučuju u dvanaesnik, gdje sudjeluju u razgradnji hrane.

Jetra i gušterača kao važni organi

Jetra i gušterača su ključni organi u ljudskom tijelu. Njihova struktura i funkcije omogućavaju normalno funkcioniranje probavnog sustava i održavanje ravnoteže u tijelu. Razumijevanje njihove građe i uloge pomaže u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

  Ocijeni članak!