Pita na vodi

Trenutno pregledavate Pita na vodi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 rujna, 2023

Povijest pite na vodi

Pita na vodi je tradicionalno jelo koje potječe iz ruralnih područja. Ova jednostavna, ali ukusna pita postala je popularna zbog svoje praktičnosti i dostupnosti sastojaka.

Sastojci i priprema

Da biste napravili pitu na vodi, trebat će vam brašno, voda, sol i maslac. Za nadjev, možete koristiti razne sastojke kao što su povrće, meso, sir ili voće.

Priprema pite na vodi je jednostavna. Prvo trebate pripremiti tijesto od brašna, vode i soli. Zatim ga razvaljajte i stavite u kalup za pečenje. Nakon toga, dodajte nadjev po izboru.

Različite vrste pite na vodi

Pita na vodi može biti slana ili slatka, ovisno o vrsti nadjeva. U nekim regijama, pita na vodi se tradicionalno priprema s povrćem kao što su krumpir, luk i mrkva. U drugim regijama, popularne su pite na vodi s mesom kao što su piletina, svinjetina ili govedina.

Također postoje i slatke verzije pite na vodi koje se pripremaju s voćem kao što su jabuke, trešnje ili breskve. Ove pite su često posute šećerom i cimetom.

Pita na vodi diljem svijeta

Iako je pita na vodi najpoznatija u ruralnim područjima, može se pronaći i u gradskim sredinama diljem svijeta. Ova jednostavna jela popularna su u mnogim kuhinjama i često se prilagođavaju lokalnom okusu i tradiciji.

U Engleskoj, na primjer, popularna je pita na vodi s mesom i krumpirom, poznata kao Shepherd’s pie. U Francuskoj, popularna je Quiche Lorraine, koja se priprema s jajima, slaninom i sirom.

Zaključak

Pita na vodi je jednostavno jelo koje se može prilagoditi različitim okusima i preferencijama. Bez obzira na vrstu nadjeva, ova pita je uvijek ukusna i zadovoljavajuća. Isprobajte različite varijacije pite na vodi i uživajte u njezinom jedinstvenom okusu.

  Ocijeni članak!