Po čemu se integralne žitarice razlikuju od preradjenih

Trenutno pregledavate Po čemu se integralne žitarice razlikuju od preradjenih
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 svibnja, 2023

Nutritivna vrijednost

Integralne žitarice se razlikuju od preradjenih po svojoj nutritivnoj vrijednosti. One sadrže sve delove zrna – klicu, mekinje i endosperm, dok se kod preradjenih žitarica uklanjaju klica i mekinje. Klica je bogata vlaknima, proteinima, vitaminima B kompleksa i mineralima poput magnezija i cinka. Mekinje su bogate vlaknima i antioksidansima. Uklanjanjem ovih delova zrna gubi se veći deo hranjivih sastojaka, što rezultira manje nutritivno bogatim proizvodom.

Digestivni sistem

Integralne žitarice su bogate dijetalnim vlaknima koja su važna za zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu u regulisanju probave, sprečavaju zatvor i održavaju zdravu crevnu floru. Preradjenim žitaricama često nedostaje ovo vlakno, što može dovesti do problema sa varenjem i nepravilne stolice.

Prevencija bolesti

Redovna konzumacija integralnih žitarica može pomoći u prevenciji raznih bolesti. Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu integralne žitarice imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i odredjenih vrsta karcinoma. Ovo je verovatno zbog prisustva vlakana, antioksidanasa i drugih hranjivih sastojaka u integralnim žitaricama koji imaju pozitivan efekat na zdravlje.

Kontrola telesne težine

Integralne žitarice su bogate vlaknima koja daju osećaj sitosti i pomažu u kontroli telesne težine. Vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera, čime se održava stabilan nivo šećera u krvi i smanjuje osećaj gladi. Preradjenim žitaricama često nedostaje ovo vlakno, što može dovesti do bržeg porasta šećera u krvi i povećanog apetita.

Zaključak

Integralne žitarice se razlikuju od preradjenih po svojoj nutritivnoj vrednosti, uticaju na digestivni sistem, prevenciji bolesti i kontroli telesne težine. One su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, dok preradjenim žitaricama često nedostaju ovi hranjivi sastojci. Redovna konzumacija integralnih žitarica može imati pozitivan uticaj na zdravlje i smanjiti rizik od raznih bolesti.

  Ocijeni članak!