Postoji li Mjesečeva teža?

Trenutno pregledavate Postoji li Mjesečeva teža?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 veljače, 2024

Mjesečeva gravitacija

Mjesečeva gravitacija je jedno od najintrigantnijih pitanja vezanih uz Mjesec. Mnogi se pitaju postoji li Mjesečeva teža, odnosno je li Mjesec dovoljno velik i masivan da generira svoje vlastito gravitacijsko polje.

Utjecaj na plimu i oseku

Jedan od najuočljivijih efekata Mjesečeve gravitacije je njezin utjecaj na plimu i oseku na Zemlji. Mjesec privlači oceane i uzrokuje njihovo periodično podizanje i spuštanje. Ovaj fenomen je dobro poznat i dokumentiran.

Mjesečeva teža

Iako Mjesec generira gravitaciju, ne možemo govoriti o Mjesečevoj teži na isti način na koji govorimo o teži na Zemlji. Na Mjesecu, gravitacija je znatno slabija nego na Zemlji, što znači da bi objekt na površini Mjeseca bio lakši nego na Zemlji.

Jedinica mjesečeve teže

Da bismo izmjerili težinu na Mjesecu, koristimo mjesečevu jedinicu teže. Jedna mjesečeva jedinica teže (1 Mj) iznosi otprilike 1/6 težine na Zemlji. To znači da bi objekt koji na Zemlji ima masu od 60 kilograma imao masu od oko 10 kilograma na Mjesecu.

Zaključak

Iako Mjesec generira gravitaciju, možemo reći da ne postoji Mjesečeva teža u klasičnom smislu. Mjesečeva gravitacija je znatno slabija od Zemljine, što znači da bi objekti na Mjesecu bili lakši nego na Zemlji. Međutim, koristimo mjesečevu jedinicu teže kako bismo izrazili relativnu težinu objekata na Mjesecu u odnosu na Zemlju.

  Ocijeni članak!