S čime hraniti štene

Trenutno pregledavate S čime hraniti štene
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 rujna, 2023

1. Važnost pravilne prehrane za štene

Pravilna prehrana je ključna za zdrav rast i razvoj šteneta. Kvalitetna hrana osigurava sve potrebne hranjive tvari koje štene treba kako bi se pravilno razvijalo.

2. Odabir komercijalne hrane

Većina vlasnika štenaca koristi komercijalnu hranu kao osnovu prehrane. Važno je odabrati visokokvalitetnu hranu koja sadrži sve potrebne hranjive tvari. Provjerite sastojke kako biste bili sigurni da hrana sadrži proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale u pravilnim omjerima.

3. Hranjenje šteneta suhom hranom

Suhu hranu je jednostavno hraniti štene jer je lako dostupna i ne zahtijeva posebne pripreme. Odaberite hranu koja je posebno formulirana za štenad, uzimajući u obzir veličinu, pasminu i dob šteneta.

4. Hranjenje šteneta sirovom hranom

Sirova hrana, poznata i kao BARF (Biološki Adekvatna Hrana za Pse), postaje sve popularnija opcija za hranjenje šteneta. Ova metoda uključuje hranjenje sirovim mesom, kostima, povrćem i drugim prirodnim sastojcima. Prije prelaska na ovu vrstu prehrane, važno je konzultirati se s veterinarom kako biste osigurali da je pravilno izbalansirana.

5. Hranjenje šteneta kuhanom hranom

Kuhanje hrane za štene je još jedna opcija koju neki vlasnici preferiraju. Ova metoda zahtijeva pripremu svježe hrane kod kuće, uzimajući u obzir nutritivne potrebe šteneta. Važno je osigurati da hrana bude dobro izbalansirana i da sadrži sve potrebne hranjive tvari.

6. Prilagodba prehrane šteneta

Kada prelazite na novu vrstu hrane, važno je postupno uvoditi promjene kako biste izbjegli probavne smetnje. Postepeno zamjenjujte staru hranu novom, povećavajući udio nove hrane svakog dana.

7. Dodatci prehrani za štenad

Ponekad štene može imati posebne prehrambene potrebe koje se ne mogu zadovoljiti samo hranom. U takvim slučajevima, veterinar može preporučiti dodatke prehrani kao što su vitamini, minerali ili omega-3 masne kiseline.

8. Redovito hranjenje i kontrola težine

Redovito hranjenje je ključno za održavanje zdravlja šteneta. Pratite preporučene smjernice za hranjenje koje se odnose na veličinu, pasminu i dob vašeg šteneta. Također je važno pratiti težinu šteneta kako biste osigurali da se ne prejeda ili ne nedostaje mu hranjivih tvari.

  Ocijeni članak!