Šta je kus kus

Trenutno pregledavate Šta je kus kus
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 kolovoza, 2023

Povijest kus kusa

Kus kus je tradicionalno jelo iz marokanske kuhinje koje se sastoji od sitnih zrnaca durum pšenice. Njegovo porijeklo seže u drevnu Afriku, a danas je popularno širom svijeta.

Kako se priprema kus kus

Za pripremu kus kusa potrebno je prvo natopiti zrnca u vodi ili juhi kako bi omekšala. Nakon toga se pari u posebnom loncu, poznatom kao couscoussier, iznad kipuće tekućine. Dok se pari, zrnca upijaju paru i postaju mekana i raskošna.

Upotreba kus kusa u kuhinji

Kus kus se može koristiti kao prilog uz razna mesna jela, kao što su tagine ili grilovano meso. Također se može koristiti u salatama ili kao glavno jelo, uz dodatak povrća, za vegetarijansku varijantu.

Zdravstvene koristi kus kusa

Kus kus je bogat vlaknima, proteinima i esencijalnim hranjivim tvarima. Također je niskokaloričan i ne sadrži zasićene masti. Ovo ga čini zdravim izborom za uravnoteženu prehranu.

Različite vrste kus kusa

Postoji nekoliko vrsta kus kusa koje se razlikuju po veličini zrnaca i načinu obrade. Najčešće vrste su fino mljeveni kus kus, srednje mljeveni kus kus i grubo mljeveni kus kus. Svaka vrsta ima svoju specifičnu primjenu u kuhinji.

Kulturna važnost kus kusa

Kus kus je neizostavni dio marokanske kulture i tradicije. On se često poslužuje na obiteljskim okupljanjima i svečanostima. Također je simbol gostoprimstva i ljubaznosti u marokanskom društvu.

Zaključak

Kus kus je ukusno i hranjivo jelo koje je postalo popularno diljem svijeta. Njegova bogata povijest, jednostavna priprema i raznovrsna upotreba čine ga omiljenim izborom u mnogim kuhinjama. Isprobajte kus kus i uživajte u autentičnom okusu marokanske kuhinje.

  Ocijeni članak!