Šta znači kad ne možeš da mokriš

Trenutno pregledavate Šta znači kad ne možeš da mokriš
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 travnja, 2024

Problemi s mokrenjem

Mokrenje je prirodna funkcija tijela koja omogućuje izlučivanje otpadnih tvari i viška tekućine iz organizma. Međutim, ponekad se mogu javiti problemi s mokrenjem koji mogu biti uzrokovani različitim faktorima.

Mokrenje s poteškoćama

Kad osoba ima poteškoće s mokrenjem ili ne može mokriti uopće, to se može nazvati mokrenje s poteškoćama ili zadržavanje urina. Ovo stanje može biti privremeno ili dugotrajno, a uzroci mogu biti raznoliki.

Mogući uzroci

Jedan od mogućih uzroka problema s mokrenjem može biti urinarna infekcija. Infekcija može uzrokovati iritaciju mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi, što može rezultirati poteškoćama s mokrenjem. Također, problemi s prostatom kod muškaraca, kao što je benigna hiperplazija prostate, mogu uzrokovati slične simptome.

Drugi mogući uzroci

Osim infekcija i problema s prostatom, drugi mogući uzroci problema s mokrenjem mogu uključivati upalu mokraćnog mjehura, bubrežne kamence, neurološke probleme, kao i nuspojave određenih lijekova.

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ako imate poteškoće s mokrenjem ili ne možete mokriti, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će provesti pregled i može preporučiti dodatne testove kako bi utvrdio uzrok problema. U nekim slučajevima, hitna medicinska intervencija može biti potrebna, posebno ako se javlja jaka bol ili ako se osjećate nelagodno.

Liječenje i prevencija

Liječenje problema s mokrenjem ovisi o uzroku. U nekim slučajevima, kao što je urinarna infekcija, antibiotici mogu biti propisani za ublažavanje simptoma. U drugim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija ili terapija usmjerena na osnovni uzrok problema. Prevencija problema s mokrenjem uključuje održavanje zdravog načina života, redovito pražnjenje mjehura i izbjegavanje faktora koji mogu iritirati mokraćni sustav.

  Ocijeni članak!