Šta je L-lizin

Trenutno pregledavate Šta je L-lizin
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 rujna, 2023

Uloga L-lizina u organizmu

L-lizin je esencijalna aminokiselina koja igra ključnu ulogu u brojnim procesima u organizmu. Ona je jedna od 20 aminokiselina koje su gradivni blokovi proteina, a također ima brojne druge funkcije.

Procesi u kojima sudjeluje L-lizin

L-lizin je neophodan za sintezu proteina, što znači da je ključan za rast i obnovu tkiva. Također je važan za apsorpciju kalcija, sintezu kolagena, proizvodnju hormona, enzima i antitijela te održavanje zdravog imunološkog sustava.

Izvori L-lizina

L-lizin se može dobiti iz različitih izvora hrane. Najbogatiji izvori su meso, riba, mliječni proizvodi, jaja i soja. Također se može uzimati i kao dodatak prehrani u obliku L-lizin suplemenata.

Potencijalne koristi L-lizina

L-lizin se povezuje s nekoliko potencijalnih koristi za zdravlje. Neki istraživači sugeriraju da L-lizin može pomoći u prevenciji i liječenju herpesa, ublažavanju simptoma anksioznosti, poboljšanju apsorpcije kalcija i podršci imunološkom sustavu.

Nuspojave i upozorenja

Uobičajene nuspojave uzimanja L-lizina u prekomjernim dozama su gastrointestinalne smetnje, poput proljeva i mučnine. Također se preporučuje oprez kod osoba s bolestima jetre ili bubrega, trudnica i dojilja.

  Ocijeni članak!