Što je ADHD kod odraslih

Trenutno pregledavate Što je ADHD kod odraslih
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 svibnja, 2024

Simptomi ADHD-a kod odraslih

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) je neurobiološki poremećaj koji se obično povezuje s djecom. Međutim, istraživanja su pokazala da se ADHD može nastaviti i u odrasloj dobi. Simptomi ADHD-a kod odraslih mogu biti slični onima kod djece, ali se često manifestiraju na drugačiji način.

Nedostatak pažnje

Jedan od glavnih simptoma ADHD-a kod odraslih je nedostatak pažnje. Odrasli s ADHD-om često imaju poteškoća s održavanjem fokusa, organizacijom i završavanjem zadataka. Također, mogu biti skloni čestim prekidima i gubitku predmeta.

Hiperaktivnost i impulzivnost

Drugi dio simptoma ADHD-a kod odraslih uključuje hiperaktivnost i impulzivnost. Osobe s ADHD-om mogu biti nemirne, nemaju mira u tijelu i često imaju potrebu za stalnim pokretom. Također, mogu biti impulzivne i teško kontroliraju svoje reakcije.

Utjecaj ADHD-a na svakodnevni život

ADHD može značajno utjecati na svakodnevni život odraslih osoba. Poteškoće s pažnjom i organizacijom mogu dovesti do problema na poslu ili u školi. Također, osobe s ADHD-om mogu imati izazove u održavanju zdravih međuljudskih odnosa i emocionalnoj regulaciji.

Dijagnoza i liječenje ADHD-a kod odraslih

Dijagnoza ADHD-a kod odraslih uključuje procjenu simptoma, povijest bolesti i isključivanje drugih mogućih uzroka. Liječenje može uključivati terapiju, edukaciju o ADHD-u, promjene u načinu života i, u nekim slučajevima, lijekove.

Zaključak

ADHD je poremećaj koji se može pojaviti i kod odraslih osoba. Simptomi ADHD-a kod odraslih mogu biti različiti od simptoma kod djece, ali mogu značajno utjecati na svakodnevni život. Dijagnoza i liječenje ADHD-a kod odraslih su važni za poboljšanje kvalitete života osoba s ovim poremećajem.

  Ocijeni članak!