Što je amonijak?

Trenutno pregledavate Što je amonijak?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 listopada, 2023

Povijest

Amonijak je kemijska spojina koja je poznata već stoljećima. Prvi put je izoliran i identificiran u 13. stoljeću od strane persijskog kemičara Rhazes-a. Međutim, njegova prava priroda i sastav nisu bili potpuno shvaćeni sve do 18. stoljeća.

Svojstva

Amonijak (NH3) je bezbojan plin s karakterističnim oštrim mirisom. On je izuzetno topiv u vodi, tvori lužnatu otopinu koja se često koristi u kućanstvima za čišćenje. Amonijak također ima nisku gustoću i lako se kondenzira u tekući oblik pri relativno niskim tlakovima i temperaturama.

Primjene

Amonijak ima široku primjenu u industriji i svakodnevnom životu. Njegova najvažnija upotreba je kao sirovina u proizvodnji gnojiva. Također se koristi kao hladilo u rashladnim sustavima, kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, te kao sastojak u proizvodnji plastičnih materijala, deterdženata i eksploziva.

Zdravstveni i ekološki aspekti

Amonijak može biti opasan za zdravlje ljudi ako se udahne u visokim koncentracijama. Izlaganje amonijaku može iritirati dišne puteve i oči, te uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Također, amonijak može biti štetan za okoliš ako se ispušta u velikim količinama, posebno u vodna tijela gdje može uzrokovati onečišćenje i negativno utjecati na biljni i životinjski svijet.

Zaključak

Amonijak je kemijska spojina koja ima brojne primjene u industriji i svakodnevnom životu. Njegova svojstva i upotreba čine ga važnim spojem, ali isto tako zahtijevaju oprez i pravilno rukovanje zbog mogućih zdravstvenih i ekoloških rizika koje može predstavljati.

  Ocijeni članak!