Sa kojom količinom amonijaka reaguje

Trenutno pregledavate Sa kojom količinom amonijaka reaguje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Reakcija amonijaka

Amonijak, kemijska formula NH3, je bezbojni plin s karakterističnim oštrim mirisom. On je poznat po svojoj reaktivnosti i sposobnosti da reagira s drugim tvarima. Reakcija amonijaka može se opisati kao kiselinsko-bazna reakcija, oksidacijsko-redukcijska reakcija ili reakcija s halogenima, ovisno o uvjetima i tvarima s kojima reagira.

Količina amonijaka potrebna za reakciju

Količina amonijaka potrebna za reakciju ovisi o vrsti tvari s kojom reagira. Svaka reakcija ima svoj vlastiti stehiometrijski omjer između reaktanata i produkata. To znači da za svaku molekulu ili atom reaktanta postoji određena količina amonijaka potrebna za potpunu reakciju. Ova količina može se izračunati koristeći stehiometriju i kemijske jednadžbe.

Primjer reakcije sa količinom amonijaka

Jedan primjer reakcije u kojoj se koristi amonijak je Haberov postupak za proizvodnju amonijaka. U ovoj reakciji, dušik i vodik reagiraju kako bi stvorili amonijak prema sljedećoj kemijskoj jednadžbi:

N2 + 3H2 → 2NH3

Stehiometrijski omjer između dušika i amonijaka u ovoj reakciji je 1:2. To znači da za svaku molekulu dušika potrebno je tri molekule vodika kako bi se proizvela dvije molekule amonijaka. Količina amonijaka koja će nastati ovisi o količini dušika i vodika koji su prisutni na početku reakcije.

U zaključku, količina amonijaka potrebna za reakciju ovisi o stehiometrijskom omjeru između reaktanata i produkata. Izračunavanje ove količine moguće je koristeći stehiometriju i kemijske jednadžbe specifične reakcije.

  Ocijeni članak!