Što je apneja u snu?

Trenutno pregledavate Što je apneja u snu?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 kolovoza, 2023

Simptomi apneje u snu

Apneja u snu je ozbiljan poremećaj disanja koji se javlja tijekom spavanja. Ova stanja karakterizira kratkotrajni prekid disanja ili plitko disanje koje može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Tijekom apneje, osoba može doživjeti više od deset ili čak stotina ovih epizoda tijekom noći. Ovi prekidi disanja mogu rezultirati smanjenjem količine kisika u krvi, što može imati negativne učinke na zdravlje.

Vrste apneje u snu

Postoje tri glavne vrste apneje u snu: opstruktivna, središnja i mješovita. Opstruktivna apneja u snu je najčešća i javlja se kada meka tkiva u stražnjem dijelu grla blokiraju dišne puteve. Središnja apneja u snu je rezultat poremećaja u prijenosu signala između mozga i dišnih mišića. Mješovita apneja u snu je kombinacija opstruktivne i središnje apneje.

Uzroci apneje u snu

Apneja u snu može biti uzrokovana različitim faktorima. Prekomjerna težina je jedan od glavnih faktora rizika, jer višak masnog tkiva oko vrata može suziti dišne puteve. Pušenje, konzumacija alkohola i sedativa također mogu povećati rizik od apneje u snu. Drugi mogući uzroci uključuju genetske predispozicije, hormonalne promjene, alergije i anatomsku strukturu dišnih puteva.

Posljedice apneje u snu

Apneja u snu može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Osobe s ovim poremećajem često pate od umora i pospanosti tijekom dana zbog neprospavanih noći. Osim toga, apneja u snu može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara. Također može utjecati na kvalitetu života, uzrokujući probleme u koncentraciji, pamćenju i raspoloženju.

Dijagnoza i liječenje apneje u snu

Apneja u snu se obično dijagnosticira pomoću noćnog spavanja testa, koji prati različite parametre tijekom spavanja, uključujući disanje, srčanu aktivnost i kisik u krvi. Nakon dijagnoze, liječenje može uključivati promjene u načinu života, poput gubitka težine, prestanka pušenja i izbjegavanja alkohola. U nekim slučajevima, može biti potrebna upotreba uređaja za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP) ili kirurški zahvat za uklanjanje prepreka u dišnim putevima.

Savjeti za prevenciju apneje u snu

Postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od apneje u snu. Održavanje zdrave tjelesne težine, vježbanje redovito i izbjegavanje pušenja i konzumacije alkohola mogu pomoći u prevenciji ovog poremećaja. Također je važno spavati na boku umjesto na leđima, jer to može pomoći u održavanju otvorenih dišnih puteva. Ako primijetite simptome apneje u snu, poput glasnog hrkanja, prekida disanja tijekom noći ili umora tijekom dana, važno je potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze i liječenja.

  Ocijeni članak!