Što je centrifugalna sila?

Trenutno pregledavate Što je centrifugalna sila?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Centrifugalna sila u fizici

Centrifugalna sila je pojam iz područja fizike koji se odnosi na silu koja djeluje na tijelo koje se kreće po zakrivljenoj putanji. Ova sila je posljedica inercije tijela koje teži da se nastavi kretati ravnomjerno po pravcu, iako se putanja mijenja.

Princip djelovanja centrifugalne sile

Centrifugalna sila djeluje prema van od središta rotacije. Kada se tijelo kreće po zakrivljenoj putanji, ta sila pokušava gurnuti tijelo prema van. Ovisno o brzini i radijusu zakrivljenosti putanje, intenzitet centrifugalne sile može biti različit.

Primjene centrifugalne sile

Centrifugalna sila ima mnoge primjene u različitim područjima. U fizici se koristi za proučavanje kretanja tijela po zakrivljenim putanjama, kao i za razumijevanje rotacije. Također se koristi u industriji, primjerice u centrifugama za razdvajanje tekućina i čestica. U medicini se koristi za centrifugiranje uzoraka krvi kako bi se odvojile različite komponente.

Razlika između centrifugalne i centripetalne sile

Centrifugalna sila se često miješa s pojmom centripetalne sile. Dok centrifugalna sila djeluje prema van od središta rotacije, centripetalna sila djeluje prema unutra prema središtu. Centripetalna sila je ona koja održava tijelo na zakrivljenoj putanji, dok centrifugalna sila nastoji tijelo gurnuti prema van.

Kritika pojma centrifugalne sile

Unatoč širokoj upotrebi pojma centrifugalne sile, neki znanstvenici izražavaju kritiku prema tom pojmu. Oni tvrde da nema prave centrifugalne sile jer je ona samo prividna sila koja proizlazi iz inercije tijela. Umjesto toga, oni preferiraju koncept centripetalne sile kao jedine stvarne sile u rotacijskim sustavima.

  Ocijeni članak!