Zašto se javlja žgaravica?

Trenutno pregledavate Zašto se javlja žgaravica?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 studenoga, 2023

Simptomi žgaravice

Žgaravica je osjećaj pečenja i nelagode koji se javlja u području prsnog koša. Može se javiti i kao gorući osjećaj u grlu i ustima. Ovi simptomi često se pogoršavaju nakon obroka ili ležanja.

Uzroci žgaravice

Postoji nekoliko faktora koji mogu izazvati žgaravicu. Jedan od najčešćih uzroka je refluks želučane kiseline u jednjak. Kada se donji sfinkter jednjaka, mišić koji regulira protok hrane iz želuca u jednjak, ne zatvori pravilno, želučana kiselina može se vratiti u jednjak i izazvati žgaravicu.

Drugi faktori koji mogu doprinijeti žgaravici uključuju prejedanje, konzumiranje masne i začinjene hrane, konzumiranje alkohola i pušenje.

Prevencija i liječenje žgaravice

Postoji nekoliko načina kako se može spriječiti ili ublažiti žgaravica. Jedan od najvažnijih savjeta je izbjegavanje hrane i pića koji mogu izazvati žgaravicu, poput masne, začinjene i kisele hrane, kofeina, alkohola i gaziranih pića.

Također je važno jesti manje obroke i izbjegavati prejedanje. Preporučuje se i ne leći odmah nakon obroka, već pričekati nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Ako se žgaravica javlja često i uzrokuje značajnu nelagodu, može se koristiti i nekoliko lijekova koji se mogu kupiti bez recepta. Ovi lijekovi djeluju tako da smanjuju proizvodnju želučane kiseline ili stvaraju zaštitni sloj na sluznici jednjaka.

U slučajevima teže žgaravice, kada se simptomi ne poboljšavaju uz promjene u prehrani i korištenje lijekova bez recepta, važno je potražiti savjet liječnika. Liječnik može preporučiti jače lijekove ili druge terapije koje mogu pomoći u kontroliranju žgaravice.

Važno je napomenuti da se ovaj članak ne smatra medicinskim savjetom i da je uvijek najbolje konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom ako imate bilo kakve probleme sa žgaravicom.

  Ocijeni članak!