Što je getriba

Trenutno pregledavate Što je getriba
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 ožujka, 2024

Definicija getribe

Getriba je mehanički sustav koji se koristi za prijenos snage između motora i pogonskih kotača u vozilima. Ona omogućuje promjenu brzine i momenta na izlazu kako bi se prilagodila različitim uvjetima vožnje.

Funkcija getribe

Glavna funkcija getribe je omogućiti prijenos snage između motora i kotača s optimalnim omjerom brzine i momenta. Ovisno o vrsti vozila i namjeni, getribe mogu imati različite brojeve brzina i načine promjene brzina, kao što su ručni ili automatski prijenos.

Vrste getribe

Postoje različite vrste getribe koje se koriste u vozilima. Najčešće su ručne getribe, automatske getribe, kontinuirano promjenjive getribe (CVT) i poluautomatske getribe. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i nedostatke i koristi se u različitim vrstama vozila.

Kako getriba radi

Getriba se sastoji od skupa zupčanika različitih veličina koji omogućuju promjenu brzine prijenosa. Kada vozač promijeni brzinu, mehanizam za promjenu brzine prebacuje zupčanike u različite položaje kako bi se postigla željena brzina. Kada se zupčanici preklapaju, omogućuje se prijenos snage između motora i kotača.

Održavanje getribe

Redovito održavanje getribe je ključno za njen dugotrajan i pouzdan rad. To uključuje provjeru razine ulja u getribi, zamjenu ulja prema preporukama proizvođača i provjeru stanja zupčanika i ležajeva. Pravilno održavanje pomaže u sprječavanju kvarova i produljuje životni vijek getribe.

  Ocijeni članak!