Što je Veliki prasak?

Trenutno pregledavate Što je Veliki prasak?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 listopada, 2023

Kako je nastao Veliki prasak?

Prema trenutno vodećoj teoriji u kozmologiji, Veliki prasak je događaj koji je označio početak svemira. Pre otprilike 13,8 milijardi godina, cijeli svemir bio je sabijen u izuzetno malu i gusto koncentriranu tačku, poznatu kao singularnost. Tada se dogodio ekstremno snažan eksplozivni događaj koji je rezultirao širenjem prostora i vremena. Ovaj događaj nazvan je Veliki prasak.

Kako se Veliki prasak dokazuje?

Iako je Veliki prasak teorija, postoji niz astronomskih dokaza koji je podržavaju. Jedan od glavnih dokaza je opservacija crvenog pomaka. Svjetlost koja dolazi od udaljenih galaksija ima pomak prema crvenom kraju spektra, što ukazuje na to da se svemir širi i udaljava od nas. Osim toga, kozmička mikrovalna pozadinska zračenja, otkrivena 1965. godine, također su ključni dokaz Velikog praska. Ova zračenja su ostatci prvobitne topline koja je bila prisutna neposredno nakon Velikog praska.

Kako se svemir razvijao poslije Velikog praska?

Nakon Velikog praska, svemir je prolazio kroz proces ekspanzije i hlađenja. Prvobitno jako vruća i gusta tvar postupno se hladila, omogućujući nastanak elemenata poput vodika i helija. Zatim su se formirale prve zvijezde i galaksije. Kroz milijarde godina, svemir se nastavio širiti i evoluirati, stvarajući bogatstvo različitih struktura kao što su crne rupe, supernove, kvazari i mnoštvo drugih astronomska tijela koja danas promatramo.

Koje su posljedice Velikog praska?

Veliki prasak ima duboke posljedice na naše razumijevanje svemira. Ova teorija pruža okvir za objašnjenje širenja i evolucije svemira, kao i za formiranje elemenata i astronomskih objekata. Također pruža odgovore na pitanja o tome kako je sve počelo i kako bi mogao završiti. Veliki prasak ima ključnu ulogu u modernoj kozmologiji i predstavlja temelj za mnoge daljnje studije i istraživanja svemira.

  Ocijeni članak!