Što su alergeni

Trenutno pregledavate Što su alergeni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Definicija alergena

Alergeni su tvari koje izazivaju imunološku reakciju u organizmu, poznatu kao alergijska reakcija. To su obično proteini ili glikoproteini koji se nalaze u raznim tvarima kao što su hrana, pelud, grinje, životinjska dlaka, lateks, lijekovi, kozmetika i drugo.

Vrste alergena

Postoji mnogo različitih vrsta alergena, a neki od najčešćih su pelud biljaka, prašina, perje, grinje, životinjska dlaka, hrana kao što su mlijeko, jaja, kikiriki, pšenica, riba, školjke, lateks, lijekovi kao što su antibiotici, aspirin, penicilin, kozmetika kao što su parfemi, boje za kosu, sapuni, te mnoge druge tvari koje se mogu naći u našem okruženju.

Alergijske reakcije

Kada osoba koja je alergična na određeni alergen dođe u kontakt s tom tvari, njihov imunološki sustav reagira na taj alergen stvarajući protutijela. Ova reakcija može dovesti do različitih simptoma kao što su kihanje, svrbež, osip, crvenilo, otežano disanje, oticanje i drugi simptomi koji ovise o vrsti alergena i osjetljivosti osobe. U nekim slučajevima, alergijska reakcija može biti vrlo ozbiljna i dovesti do anafilaktičkog šoka, što je potencijalno opasno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza i liječenje

Alergije se mogu dijagnosticirati putem kožnih testova, krvnih testova ili eliminacijske dijete. Kada je alergen identificiran, najbolji način za upravljanje alergijom je izbjegavanje izlaganja tom alergenu. Međutim, to nije uvijek moguće, pa se koriste i različiti lijekovi kao što su antihistaminici, kortikosteroidi, dekongestivi i drugi koji pomažu u ublažavanju simptoma alergijske reakcije.

Prevencija

Prevencija alergijskih reakcija uključuje izbjegavanje kontakta s poznatim alergenima, održavanje čistog i zdravog okoliša, redovito čišćenje prostora, korištenje specijaliziranih prehrambenih proizvoda za osobe s alergijama na hranu, te pridržavanje uputa liječnika u slučaju poznatih alergija.

Ovaj članak pruža osnovne informacije o alergenima, ali je važno konzultirati stručnjaka u slučaju sumnje na alergijske reakcije ili za detaljnije informacije o specifičnim alergenima i njihovom utjecaju na zdravlje ljudi.

  Ocijeni članak!