Što su enzimi?

Trenutno pregledavate Što su enzimi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 srpnja, 2023

Enzimi u biokemiji

Enzimi su specifični proteini koji djeluju kao biokatalizatori u kemijskim reakcijama. Oni ubrzavaju reakcije tako što smanjuju aktivacijsku energiju potrebnu za početak reakcije. Enzimi su ključni za normalno funkcioniranje svih živih organizama.

Struktura enzima

Enzimi su sastavljeni od aminokiselina koje tvore lanac. Ta struktura omogućuje enzimima da se vežu za specifične molekule, nazvane supstrati, i da ih pretvore u proizvode reakcije. Svaki enzim ima svoju specifičnu strukturu koja određuje njegovu funkciju.

Način djelovanja enzima

Enzimi djeluju tako da se vežu za supstrat i stvaraju enzim-substrat kompleks. U tom kompleksu dolazi do kemijske reakcije koja transformira supstrat u proizvode. Nakon reakcije, enzim se regenerira i može ponovno sudjelovati u drugim kemijskim reakcijama.

Specifičnost enzima

Enzimi su izuzetno specifični u vezi s supstratom s kojim reagiraju. Svaki enzim prepoznaje samo određeni supstrat ili skupinu sličnih supstrata. Ta specifičnost omogućuje enzimima da budu uključeni samo u određene metaboličke putove i reakcije.

Vrste enzima

Postoji veliki broj različitih enzima, svaki s vlastitom funkcijom. Neke od najpoznatijih vrsta enzima su lipaze, amilaze, proteaze i DNA polimeraze. Svaka vrsta enzima ima svoju specifičnu ulogu u organizmu.

Primjena enzima

Enzimi imaju široku primjenu u industriji i medicini. Koriste se u proizvodnji hrane, deterdženata, lijekova i biogoriva. Također se koriste u dijagnostici bolesti i terapiji.

Zaključak

Enzimi su ključni za život i imaju važnu ulogu u svim živim organizmima. Njihova specifičnost i sposobnost ubrzavanja kemijskih reakcija čini ih neophodnima za normalno funkcioniranje organizma. Bez enzima, mnoge biokemijske procese ne bi bilo moguće provesti na učinkovit način.

  Ocijeni članak!