Što su sakramenti

Trenutno pregledavate Što su sakramenti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 veljače, 2024

Sakramenti u kršćanstvu

Sakramenti su svete radnje koje se prakticiraju u kršćanstvu. Oni su simbolični čini kojima se vjernici približavaju Bogu i primaju milost. Prema katoličkom učenju, sakramenti su vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti. U kršćanstvu postoji sedam sakramenata: krštenje, potvrda, euharistija, pokora, bolesničko pomazanje, sveti red i sveti brak.

Definicija sakramenata

Sakramenti su sveta sredstva koja je Isus Krist ustanovio kako bi vjernicima prenio svoju milost. Oni su znakovi Božje prisutnosti i ljubavi te omogućuju vjernicima da iskuse Božju blizinu i snagu. Sakramenti su važna dimenzija kršćanskog života jer vjernicima pružaju duhovnu hranu i podršku u njihovom putovanju prema spasenju.

Krštenje kao sakrament

Krštenje je prvi sakrament koji se obavlja u kršćanstvu. On označava ulazak u kršćansku zajednicu i primanje Duha Svetoga. Krštenje se obavlja obično vodom i u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Kroz krštenje, vjernici postaju dijelom Crkve i prihvaćaju Božju milost.

Euharistija kao sakrament

Euharistija je sakrament u kojem vjernici primaju tijelo i krv Isusa Krista. Prema kršćanskom vjerovanju, kruh i vino tijekom euharistije postaju stvarno prisutnost Isusa Krista. Vjernici se pričešćuju kako bi se duhovno sjedinili s Kristom i primili njegovu milost.

Pokora kao sakrament

Pokora je sakrament koji omogućuje vjernicima da priznaju svoje grijehe, pokaju se i primaju Božje oproštenje. Vjernici se ispovijedaju svećeniku koji im u ime Božje daje oproštenje. Pokora je važan sakrament jer vjernicima pruža priliku za duhovno obnavljanje i pomirenje s Bogom.

Bolesničko pomazanje kao sakrament

Bolesničko pomazanje je sakrament kojim se bolesni vjernici pomazuju uljem i mole za ozdravljenje duše i tijela. Sakrament bolesničkog pomazanja pruža utjehu i snagu bolesnicima te ih povezuje s Kristovom patnjom i uskrsnućem.

Sveti red kao sakrament

Sveti red je sakrament kojim se muškarci posvećuju za službu Crkve. Kroz sveti red, muškarci primaju posebnu milost i ovlaštenje da obavljaju svećeničke dužnosti. Sakrament svetog reda obuhvaća tri stupnja: đakonat, prezbiterat i episkopat.

Sveti brak kao sakrament

Sveti brak je sakrament u kojem muškarac i žena stupaju u zajednicu ljubavi i vjernosti. Kroz sveti brak, supružnici primaju Božji blagoslov i milost te se obvezuju na međusobnu ljubav i podršku. Sveti brak je sveti savez između supružnika i Boga te je temelj obitelji i društva.

  Ocijeni članak!