Što su živci?

Trenutno pregledavate Što su živci?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 kolovoza, 2023

Unutarnji komunikacijski sustav

Živci su ključni dio unutarnjeg komunikacijskog sustava u tijelu životinja, uključujući i ljude. Oni omogućuju prijenos informacija između različitih dijelova tijela i mozga. Ovaj sustav je vitalan za pravilno funkcioniranje organizma.

Struktura živčanog sustava

Živčani sustav sastoji se od dva glavna dijela: središnjeg živčanog sustava (SŽS) i perifernog živčanog sustava (PŽS). SŽS obuhvaća mozak i leđnu moždinu, dok PŽS obuhvaća sve ostale dijelove tijela.

Neuroni – građevni blokovi živčanog sustava

Neuroni su osnovne građevne jedinice živčanog sustava. Oni su specijalizirane stanice koje prenose električne impulse. Svaki neuron sastoji se od tijela, dendrita i aksona. Tijelo neurona sadrži jezgru i druge organele potrebne za normalno funkcioniranje stanice. Dendriti su produžeci neurona koji primačuju signale od drugih neurona, dok je akson produžetak koji prenosi signale drugim neuronima.

Prijenos signala

Kada se aktivira neuron, električni impuls se šalje duž aksona do kraja živčanog vlakna. Na kraju aksona, impuls izaziva oslobađanje kemijskih tvari koje prelaze u prostor između neurona, poznat kao sinapsa. Ove kemijske tvari prenose signal na susjedni neuron, gdje se proces ponavlja. Ovaj proces omogućuje prijenos informacija kroz živčani sustav.

Funkcije živčanog sustava

Živčani sustav ima mnoge važne funkcije u tijelu. On je odgovoran za kontrolu i koordinaciju svih tjelesnih aktivnosti, uključujući kretanje, osjet, misli, emocije i mnoge druge procese. Također igra ključnu ulogu u održavanju homeostaze, što je ravnoteža unutarnjeg okoliša organizma.

Bolesti živčanog sustava

Živčani sustav može biti podložan različitim bolestima i poremećajima. Primjeri uključuju multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest i epilepsiju. Ove bolesti mogu utjecati na funkciju živčanog sustava i imati ozbiljne posljedice na kvalitetu života pacijenata.

Zaključak

Živci su ključni za funkcioniranje tijela i omogućuju prijenos informacija između različitih dijelova organizma. Bez živčanog sustava, ne bismo mogli obavljati osnovne tjelesne funkcije. Razumijevanje živaca i njihovog djelovanja ključno je za proučavanje ljudskog tijela i razvoj liječenja bolesti živčanog sustava.

  Ocijeni članak!