Što znači moron

Trenutno pregledavate Što znači moron
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2023

Značenje termina ‘moron’

Termin ‘moron’ se koristi za opisivanje osobe koja je iznimno glupa ili nedovoljno inteligentna. Riječ potječe iz psihologije i koristi se kao klasifikacija za ljude s niskim intelektualnim sposobnostima.

Povijest i podrijetlo

Izraz ‘moron’ prvi put je korišten u psihološkim studijama početkom 20. stoljeća. Godine 1910., psiholog Henry H. Goddard koristio je termin za opisivanje osoba s intelektualnim poteškoćama. Izraz je kasnije postao popularan i proširio se u svakodnevni govor.

Definicija i klasifikacija

Moron se obično koristi za opisivanje osoba s IQ-om između 50 i 70. Prema klasifikaciji Američkog društva za izučavanje mentalne retardacije, moron je jedna od četiri razine mentalne retardacije, zajedno s idiotom, imbecilom i debilom. Međutim, važno je napomenuti da se termin ‘moron’ danas rijetko koristi u medicinskom kontekstu, već se više koristi u svakodnevnom govoru.

Negativna konotacija i upotreba

Upotreba izraza ‘moron’ obično ima negativnu konotaciju i može biti uvredljiva. Važno je biti svjestan da je svako ljudsko biće različito i da se inteligencija ne može jednostavno svesti na jednu kategoriju. Stoga, treba biti oprezan prilikom korištenja ovog izraza kako ne bi uvrijedili ili omalovažili druge ljude.

Alternativni izrazi

Umjesto izraza ‘moron’, mogu se koristiti i drugi pristojniji izrazi kao što su ‘osoba s niskim intelektualnim sposobnostima’ ili ‘osoba s posebnim potrebama’. Ovi izrazi su neutralniji i poštovaniji prema osobama s različitim intelektualnim sposobnostima.

  Ocijeni članak!