Što znači P.S.

Trenutno pregledavate Što znači P.S.
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 svibnja, 2023

P.S. – Post Scriptum

P.S. je kratica koja se često koristi na kraju pisama, poruka ili drugih vrsta komunikacije. Potječe iz latinskog jezika i znači ‘poslije pisanog’. Ova kratica se koristi kako bi se dodao neki dodatak ili napomena nakon što je glavni tekst već napisan.

Povijest

Upotreba P.S.-a datira još iz vremena kada su pisma pisana ručno. Kako bi se izbjeglo ponovno pisanje cijelog pisma zbog dodataka ili ispravaka, pisac bi jednostavno dodao P.S. na kraju i napisao dodatak. U današnje vrijeme, iako većina komunikacije ide putem elektronske pošte ili poruka, P.S. se i dalje koristi kao način za dodavanje napomene nakon glavnog teksta.

Primjene

P.S. se često koristi u pismima, e-mailovima, porukama i drugim oblicima komunikacije. Može se koristiti za dodavanje zaboravljenih informacija, ispravaka, zahvala, poziva na akciju ili bilo kakvog dodatnog sadržaja koji nije bio uključen u glavni tekst. Ova kratica je korisna jer privlači pažnju primatelja i često se čita čak i prije nego što se pročita cijeli glavni tekst.

Alternativne izraze

U nekim slučajevima, umjesto P.S. možete koristiti i izraze kao što su ‘Napomena’, ‘Dodatno’, ‘Važno’ ili ‘Napomena urednika’. Ovisno o kontekstu, možete odabrati odgovarajući izraz koji najbolje opisuje dodatak ili napomenu koju želite dodati.

Zaključak

P.S. je kratica koja se koristi za dodavanje dodataka ili napomena nakon glavnog teksta u pismima i drugim oblicima komunikacije. Bez obzira na to je li riječ o ispravku, zahvali, pozivu na akciju ili bilo kojem drugom dodatnom sadržaju, P.S. privlači pažnju primatelja i ima važnu ulogu u komunikaciji.

  Ocijeni članak!