Tko je izumio atomsku bombu

Trenutno pregledavate Tko je izumio atomsku bombu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 srpnja, 2024

Prvi koraci u razvoju atomskih bombi

Tijekom 20. stoljeća, mnogi znanstvenici i fizičari doprinijeli su razvoju atomskih bombi. Međutim, najpoznatije ime povezano s izumom atomskih bombi je J. Robert Oppenheimer.

J. Robert Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer bio je američki fizičar koji je igrao ključnu ulogu u Manhattan projektu, tajnom istraživačkom programu tijekom Drugog svjetskog rata. Pod njegovim vodstvom, tim znanstvenika uspio je razviti prvu atomsku bombu, nazvanu Trinity.

Albert Einstein

Iako Albert Einstein nije izravno izumio atomsku bombu, njegova teorija relativnosti i rad na kvantnoj fizici pružili su temelje za razumijevanje atomske energije. Njegova slavna jednadžba E=mc² postala je osnova za proračunavanje energije koja se oslobađa pri fisiji atoma.

Ostali znanstvenici

Osim Oppenheimera i Einsteina, još nekoliko znanstvenika dalo je značajan doprinos razvoju atomskih bombi. Među njima su Enrico Fermi, koji je prvi postigao kontroliranu lančanu reakciju fisije, i Niels Bohr, koji je pružio važne teorijske uvide u području atomske fizike.

Nuklearna era

Nakon što su atomski bomba Trinity i bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki završile Drugi svjetski rat, svijet je ušao u eru nuklearnog naoružanja. Izum atomskih bombi promijenio je tijek povijesti i postavio temelje za hladni rat između SAD-a i Sovjetskog Saveza. Danas, nuklearno naoružanje i dalje predstavlja ozbiljan izazov za globalnu sigurnost, a pitanje tko je izumio atomsku bombu ostaje značajan dio povijesti znanosti i tehnologije.

  Ocijeni članak!