Tko je Jovanka Broz Titutka

Trenutno pregledavate Tko je Jovanka Broz Titutka
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 rujna, 2023

Jovanka Broz – Život prije Titutke

Jovanka Broz, rođena kao Jovanka Budisavljević, bila je druga supruga Josipa Broza Tita, vođe bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Rođena je 7. prosinca 1924. godine u selu Pećane u blizini Beograda.

Upoznavanje s Titom i uloga u politici

Jovanka Budisavljević upoznala je Josipa Broza Tita tijekom Drugog svjetskog rata dok je bila pripadnica partizanskog pokreta. Nakon rata, postala je njegova supruga i igrala je važnu ulogu u političkom životu Jugoslavije.

Titutka – Nadimak ili stvarnost?

Titutka je nadimak koji je Jovanka Broz dobila zbog svoje bliske veze s Titom. Taj nadimak je bio prilično kontroverzan i neki su tvrdili da je Jovanka imala previše utjecaja na politiku i odluke koje je Tito donosio. Međutim, postoje i oni koji tvrde da je taj nadimak bio neopravdan i da je Jovanka bila samo podrška svom suprugu.

Nakon smrti Tita

Nakon smrti Josipa Broza Tita 1980. godine, Jovanka Broz povukla se iz javnog života i živjela povučeno u svojoj kući u Beogradu. Nekoliko godina kasnije, suočila se s političkim progonom i bila je uhićena i zatvorena. Nakon pada komunističkog režima, živjela je povučeno do svoje smrti 2013. godine.

Naslijeđe Jovanke Broz

Jovanka Broz ostavila je naslijeđe kao kontroverzna figura u povijesti Jugoslavije. Neki je pamte kao Titutku, ženu koja je imala previše moći, dok drugi smatraju da je bila samo vjerna supruga i podrška svom suprugu. Bez obzira na mišljenja, Jovanka Broz ostaje važan dio jugoslavenske povijesti.

  Ocijeni članak!