Zašto su dobre borovnice

Trenutno pregledavate Zašto su dobre borovnice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 svibnja, 2023

Borovnice su bogate hranjivim tvarima

Borovnice su male voćke koje su prepune hranjivih tvari. One su izvor vitamina C, vitamina K i mangana. Također sadrže vlakna i antioksidanse koji pomažu u održavanju zdravlja tijela.

Borovnice mogu poboljšati zdravlje mozga

Istraživanja su pokazala da konzumacija borovnica može poboljšati kognitivne funkcije mozga. Antioksidansi prisutni u borovnicama štite mozak od oksidativnog stresa i mogu smanjiti rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Borovnice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Borovnice sadrže tvari koje mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Flavonoidi prisutni u borovnicama mogu pomoći u opuštanju krvnih žila i smanjenju krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Borovnice mogu poboljšati probavu

Zbog visokog udjela vlakana, borovnice mogu poboljšati probavu i potaknuti redovitu stolicu. Vlakna pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore i sprječavaju zatvor.

Borovnice mogu pomoći u održavanju zdravlja kože

Borovnice su bogate antioksidansima koji mogu pomoći u održavanju zdravlja kože. Antioksidansi štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i mogu smanjiti znakove starenja kože.

Borovnice su ukusne i svestrane

Napokon, borovnice su jednostavno ukusne i mogu se koristiti na razne načine. Možete ih jesti sirove, dodavati u smoothieje, peći u kolačima ili koristiti kao dodatak u raznim jelima. Uživanje u borovnicama može biti i ukusno i zdravo iskustvo.

  Ocijeni članak!