Zašto su krastavci zdravi

Trenutno pregledavate Zašto su krastavci zdravi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 lipnja, 2024

Blagotvorni sastojci

Krastavci su jedno od najzdravijih povrća koje možete konzumirati. Bogati su vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrže vitamine C, K i B, kao i magnezij, kalij i mangan. Osim toga, krastavci su izvrstan izvor antioksidansa i fitonutrijenata koji imaju brojne zdravstvene benefite.

Pomažu u hidrataciji

Budući da su krastavci uglavnom sastavljeni od vode, konzumacija ovog povrća pomaže u hidrataciji organizma. To je osobito važno tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Krastavci također pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.

Pomažu u održavanju zdravlja kože

Krastavci su poznati po svojim blagotvornim učincima na kožu. Sadrže antioksidanse i flavonoide koji pomažu u smanjenju upala i iritacija kože. Također, krastavci mogu pomoći u hidrataciji kože i smanjenju pojave bora.

Pomažu u regulaciji tjelesne težine

Zbog visokog udjela vode i niskog udjela kalorija, krastavci su odličan izbor za osobe koje žele regulirati tjelesnu težinu. Konzumacija krastavaca može pomoći u osjećaju sitosti, a istovremeno pruža važne hranjive tvari.

Poboljšavaju probavu

Vlakna prisutna u krastavcima pomažu u održavanju zdrave probave. Pomažu u prevenciji zatvora i potiču redovito pražnjenje crijeva. Također, krastavci mogu pomoći u smanjenju žgaravice i refluksa.

Jačaju imunološki sustav

Zahvaljujući vitaminu C i drugim hranjivim tvarima, krastavci mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Redovita konzumacija ovog povrća može smanjiti rizik od infekcija i bolesti.

Pomažu u detoksikaciji

Krastavci su prirodni diuretik koji pomaže u eliminaciji štetnih tvari iz tijela. Konzumacija krastavaca može pomoći u čišćenju bubrega i mokraćnog sustava. Osim toga, krastavci su niskokalorični i mogu biti izvrstan dodatak detoksikacijskim programima.

Koriste se u kozmetici

Zahvaljujući svojim blagotvornim svojstvima, krastavci se često koriste u kozmetičkim proizvodima. Sok od krastavca može biti odličan tonik za kožu, a krastavci se često koriste i u maskama za lice.

  Ocijeni članak!