Zašto u jesen pada lišće

Trenutno pregledavate Zašto u jesen pada lišće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 travnja, 2024

Zašto lišće mijenja boju i pada u jesen?

Jesen je godišnje doba koje donosi prekrasne promjene u prirodi, a jedna od najuočljivijih je promjena boje i padanje lišća. Ali zašto se to događa?

Fotosinteza i klorofil

Da bismo razumjeli zašto lišće mijenja boju i pada u jesen, moramo prvo razumjeti proces fotosinteze. Lišće sadrži pigmente, posebno klorofil, koji je odgovoran za zelenu boju lišća. Klorofil je ključan za fotosintezu, proces kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost, vodu i ugljični dioksid u hranjive tvari.

Smanjenje dnevne svjetlosti i temperature

Dolaskom jeseni, dani postaju kraći, a noći dulje. Ovo smanjenje dnevne svjetlosti signalizira biljkama da je vrijeme za pripremu za zimu. Kako se smanjuje intenzitet svjetlosti, biljke prestaju proizvoditi klorofil i druge pigmente, što rezultira promjenom boje lišća.

Proces gubitka lišća

Kako se jesen nastavlja, biljke formiraju sloj stanica na spoju lišća i grane, poznat kao abscizijska zona. Ova zona sprječava protok hranjivih tvari između lišća i ostatka biljke. Uz smanjenje proizvodnje klorofila, ova zona uzrokuje da lišće postepeno mijenja boju i otpada.

Različite boje lišća

Promjene u boji lišća u jesen mogu biti prekrasne i raznolike. Ovisno o vrsti biljke, lišće može postati crveno, narančasto, žuto ili smeđe. Ove promjene boje su rezultat prisutnosti drugih pigmenata poput karotena i antocijana.

Nutrijenti za sljedeću sezonu

Padanje lišća u jesen također ima važnu ulogu u pripremi biljke za sljedeću sezonu. Kada lišće otpadne, ono se razgrađuje i pretvara u humus bogat hranjivim tvarima. Ovi hranjivi sastojci apsorbiraju se u tlo i koriste se kao izvor hrane za biljke u sljedećem proljeću.

Zaključak

Jesen je vrijeme kada priroda pokazuje svoju prekrasnu transformaciju kroz promjene boje i padanje lišća. Ovaj prirodni proces omogućuje biljkama da se pripreme za zimu i osiguraju hranjive tvari za sljedeću sezonu. Uživajte u ljepoti jeseni i promatranju ovog čarobnog fenomena.

  Ocijeni članak!