Znaci da beba ne jede dovoljno

Trenutno pregledavate Znaci da beba ne jede dovoljno
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 prosinca, 2023

Simptomi nedovoljnog unosa hrane kod beba

Bebe su vrlo osjetljive i za njihov pravilan rast i razvoj važno je da dobiju dovoljno hrane. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da beba možda ne jede dovoljno:

Smanjenje tjelesne težine

Jedan od glavnih pokazatelja nedovoljnog unosa hrane kod beba je gubitak tjelesne težine. Ako primijetite da vaša beba ne dobiva na težini ili čak gubi kilograme, to može biti znak da ne jede dovoljno.

Česta razdražljivost

Beba koja ne dobiva dovoljno hrane može biti često razdražljiva. Ako primijetite da je beba stalno nemirna, plačljiva i teško se smiruje, moguće je da je nedovoljni unos hrane uzrok tog ponašanja.

Rijetke mokraće i stolice

Količina mokraće i stolice koje beba proizvodi također može biti pokazatelj nedovoljnog unosa hrane. Ako primijetite da beba rijetko mokri ili ima rijetku stolicu, to može ukazivati na to da ne dobiva dovoljno tekućine i hrane.

Slab apetit

Beba koja ne jede dovoljno može imati slab apetit. Ako primijetite da beba često odbija hranu ili pokazuje malo interesa za hranom, to može biti znak da ne unosi dovoljno nutrijenata.

Manjak energije

Nedovoljan unos hrane može rezultirati manjkom energije kod beba. Ako primijetite da je beba letargična, pospana i nema dovoljno energije za igru i istraživanje, moguće je da ne dobiva dovoljno nutrijenata.

Kako osigurati da beba jede dovoljno

Ako primijetite neke od navedenih znakova da beba ne jede dovoljno, važno je poduzeti određene korake kako bi se osiguralo da beba dobiva potrebnu hranu:

Povećajte ponudu hrane

Pokušajte povećati ponudu hrane bebi. Možda će biti potrebno ponuditi veće količine hrane ili učestalije hraniti bebu kako bi dobila dovoljno nutrijenata.

Konzultirajte pedijatra

Ako ste zabrinuti da beba ne jede dovoljno, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom. On će moći pružiti stručne savjete i preporuke kako osigurati da beba dobiva adekvatnu prehranu.

Promatrajte bebine signale

Budite pažljivi i promatrajte bebine signale gladi ili sitosti. Bebe imaju svoje načine komunikacije i važno je naučiti prepoznati kada je bebi potrebna hrana i kada je sita.

Zaključak

Nedovoljan unos hrane kod beba može imati negativan utjecaj na njihov rast i razvoj. Važno je prepoznati znakove nedovoljnog unosa hrane i poduzeti korake kako bi se osiguralo da beba dobiva potrebnu prehranu. Uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom kako bi se dobili stručni savjeti i preporuke za pravilnu prehranu bebe.

  Ocijeni članak!