Znaci leukemije

Trenutno pregledavate Znaci leukemije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 siječnja, 2024

Opći simptomi

Leukemija je vrsta karcinoma koja se javlja u koštanoj srži, gdje se formiraju krvne stanice. Ova bolest može imati različite simptome, ovisno o vrsti i stadiju leukemije. Opći simptomi uključuju umor, gubitak tjelesne težine, česte infekcije i krvarenje koje je teško zaustaviti.

Simptomi akutne limfoblastične leukemije

Akutna limfoblastična leukemija (ALL) je najčešći oblik leukemije kod djece. Neki od simptoma uključuju oticanje limfnih čvorova, bolove u kostima i zglobovima, povećanu osjetljivost na modrice, bubrežne probleme i česte glavobolje.

Simptomi akutne mijeloične leukemije

Akutna mijeloična leukemija (AML) je češća kod odraslih osoba. Simptomi AML-a mogu uključivati umor, slabost, poteškoće s disanjem, česte infekcije, bolove u trbuhu i oticanje desni.

Simptomi kronične limfocitne leukemije

Kronična limfocitna leukemija (CLL) je najčešći oblik leukemije kod odraslih osoba. Simptomi CLL-a mogu biti slični kao kod prehlade ili gripe, uključujući umor, povećane limfne čvorove, noćno znojenje, gubitak apetita i poteškoće s disanjem.

Simptomi kronične mijeloične leukemije

Kronična mijeloična leukemija (CML) je rijetka vrsta leukemije. Simptomi CML-a uključuju umor, gubitak tjelesne težine, bolove u trbuhu, povećane limfne čvorove i česte infekcije.

Zaključak

Leukemija je ozbiljna bolest koja zahtijeva pravovremenu dijagnozu i liječenje. Prepoznavanje simptoma može pomoći u ranom otkrivanju bolesti i povećanju šansi za uspješno liječenje. Ako primijetite bilo kakve promjene u svom tijelu ili zdravlju, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i započelo odgovarajuće liječenje.

  Ocijeni članak!