Znaci prevremenog porođaja

Trenutno pregledavate Znaci prevremenog porođaja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 lipnja, 2024

Značajke prevremenog porođaja

Prevremeni porođaj se događa kada se beba rodi prije nego što je trudnoća dosegnula puni trajanje. Ovaj događaj može biti izazvan raznim faktorima i može imati ozbiljne posljedice za dijete i majku. Postoji nekoliko znakova koji upućuju na mogućnost prevremenog porođaja.

Rani simptomi

Jedan od prvih znakova prevremenog porođaja je pojava kontrakcija koje se javljaju češće nego inače, a koje mogu biti popraćene bolom u donjem dijelu trbuha. Također, mogu se javiti i promjene na cerviksu, kao što je skraćenje i otvaranje vrata maternice.

Promjene u vaginalnom iscjetku

Žene koje su u riziku od prevremenog porođaja mogu primijetiti promjene u vaginalnom iscjetku. To može uključivati povećanu količinu iscjetka, promjenu boje ili mirisa. Ove promjene mogu ukazivati na infekciju ili druge komplikacije koje mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Slabost ili pritisak u donjem dijelu trbuha

Osjećaj slabosti ili pritiska u donjem dijelu trbuha može biti znak prevremenog porođaja. Ovo se može dogoditi zbog povećanog pritiska na maternicu i cerviks, što može ukazivati na to da se tijelo priprema za porođaj.

Drugi znakovi

Pored navedenih simptoma, prevremeni porođaj može biti popraćen i drugim znakovima kao što su vaginalno krvarenje, bolovi u leđima, grčevi u trbuhu, naglo povećanje težine ili oticanje nogu i ruku. U slučaju bilo kojeg od ovih simptoma, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdilo je li došlo do prevremenog porođaja i poduzelo odgovarajuće mjere za zaštitu zdravlja majke i djeteta.

  Ocijeni članak!