Je li batat krumpir?

Trenutno pregledavate Je li batat krumpir?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 svibnja, 2024

Povijest batata

Batat (Ipomoea batatas) je korjenasto povrće koje se često naziva slatki krumpir. Iako se često povezuje s krumpirom, batat zapravo pripada obitelji slakova. Povijest batata seže tisućama godina unatrag, a smatra se da potječe iz središnje Amerike. Maye i Asteci su ga uzgajali još prije dolaska Europljana u Ameriku. Kasnije se proširio na ostatak svijeta zahvaljujući europskim istraživačima i kolonizatorima.

Razlike između batata i krumpira

Unatoč sličnom izgledu i načinu pripreme, batat i krumpir imaju nekoliko ključnih razlika. Prvo, batat ima slatkast okus, dok je krumpir neutralnog okusa. Drugo, batat ima narančastu boju mesa, dok je krumpir bijel ili žućkast. Treće, batat je bogat vlaknima i vitaminima, posebno vitaminom A, dok krumpir sadrži više škroba. Ove razlike čine batat i krumpir različitim i u prehrambenom i nutritivnom smislu.

Kulinarstvo i upotreba batata

Batat se koristi u raznim kuhinjama diljem svijeta. Može se kuhati, peći, pržiti ili praviti pire od njega. U nekim kulturama se koristi i za pripremu slatkih jela, kao što su pite ili kolači. Batat je također popularan u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani zbog svoje hranjive vrijednosti i raznolikosti u pripremi jela.

Zaključak

Iako batat i krumpir imaju neke sličnosti, kao što je izgled i način pripreme, oni su dvije različite vrste povrća. Batat se ističe svojim slatkim okusom, narančastom bojom i visokom nutritivnom vrijednošću. Bez obzira jeste li ljubitelj batata ili krumpira, oba povrća mogu biti ukusna i zdrava opcija u prehrani.

  Ocijeni članak!