Kada je Rim postao Republika

Trenutno pregledavate Kada je Rim postao Republika
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 prosinca, 2023

Rimski kraljevina i uspon Republike

Rim, drevni grad smješten na Apeninskom poluotoku u Italiji, ima bogatu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Prema tradicionalnom uvjerenju, Rim je osnovan 753. godine pr. Kr. kao kraljevina. Međutim, pravi trenutak kada je Rim postao Republika dogodio se mnogo kasnije, u 509. godini pr. Kr.

Pad etruščanske vladavine

Nakon dugog razdoblja etruščanske vladavine, Rimljani su se pobunili protiv tiranske vlasti posljednjeg etruščanskog kralja i uspostavili Republiku. Taj događaj označava prekretnicu u rimskoj povijesti jer je Republika predstavljala oblik vladavine u kojem su vlast i političke odluke bile dijeljene između dva konzula.

Organizacija Republike

Rimsku Republiku karakterizirala je složena politička organizacija. Vrhovna vlast pripadala je Senatu, koji se sastojao od plemstva i zaslužnih građana. Senat je donosio odluke i upravljao vanjskom politikom, dok su konzuli bili izvršna vlast. Uz Senat i konzule, postojao je i Narodni skup (Comitia), koji je bio tijelo u kojem su građani imali pravo glasa i donosili zakone.

Proširenje i kraj Republike

Tijekom sljedećih stoljeća, Rim je postao sve moćniji i proširio svoje teritorije osvajanjem susjednih područja. Republika je uspješno vladala sve do 1. stoljeća pr. Kr., kada su se počele pojavljivati političke nestabilnosti i građanski ratovi. Kraj Republike označen je dolaskom Julija Cezara na vlast i njegovom transformacijom Republike u Carstvo.

Nasljeđe Republike

Iako je Republika završila s dolaskom Cezara, njezino nasljeđe ostalo je važno za daljnji razvoj Rima i Rimskog Carstva. Koncept republikanske vlasti i političkih institucija utjecao je na mnoge kasnije države i oblikovanje modernih demokracija. Rim je postao simbol republikanskog duha i političkog ustroja koji je trajao stoljećima.

  Ocijeni članak!