Kako atom eksplodira?

Trenutno pregledavate Kako atom eksplodira?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 studenoga, 2023

Atomski model

Atom je najmanja čestica tvari koja zadržava svojstva tog materijala. Sastoji se od jezgre koja sadrži pozitivno naelektrizirane protone i neutralne neutrone, te elektrona koji se kreću oko jezgre na određenim energetskim razinama.

Nuklearna fisija

Nuklearna fisija je proces u kojem se atomsko jezgro raspada na manje jezgre uz oslobađanje velike količine energije. U ovom procesu, jezgra se obično bombardira s neutronima što dovodi do nestabilnosti jezgre i njenog raspada.

Lančana reakcija

Lančana reakcija je proces u kojem se oslobađaju dodatni neutroni prilikom fisije jezgre. Ti neutroni mogu bombardirati druge jezgre i izazvati nove fisije, stvarajući tako lančanu reakciju. Ova reakcija se brzo širi i može dovesti do eksplozije.

Nuklearna bomba

Nuklearna bomba je naprava koja koristi kontroliranu lančanu reakciju da bi izazvala eksploziju. U nuklearnoj bombi, kritična masa fisilnog materijala se brzo komprimira i dolazi do naglog oslobađanja energije u obliku eksplozije.

Fuzija

Fuzija je proces u kojem se dva manja atomska jezgra spajaju i formiraju veće jezgro. U ovom procesu također dolazi do oslobađanja velike količine energije. Fuzija je proces koji se odvija u zvijezdama poput Sunca.

Termonuklearna bomba

Termonuklearna bomba, poznata kao i H-bomba, koristi kombinaciju fuzije i fisije da bi izazvala eksploziju. U ovom slučaju, energija koja se oslobađa fuzijom jezgara koristi se za pokretanje lančane reakcije fisije i stvaranje još veće eksplozije.

  Ocijeni članak!