Kakva je oblika naša galaksija

Trenutno pregledavate Kakva je oblika naša galaksija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 studenoga, 2023

Kako izgleda naša galaksija?

Naša galaksija, poznata kao Mliječni put, ima karakterističan oblik koji se naziva diskoidni oblik. To znači da je galaksija ravna i tanja na sredini, dok se prema rubovima postupno zakrivljuje. Ovaj oblik je rezultat gravitacijskih sila koje djeluju na zvijezde i druge objekte unutar galaksije. Osim toga, Mliječni put ima spiralne ruke koje se protežu iz središta galaksije.

Struktura Mliječnog puta

Mliječni put sastoji se od više dijelova koji zajedno tvore njegovu strukturu. Središnji dio galaksije naziva se jezgra i tu se nalazi supermasivna crna rupa. Oko jezgre su smještene spiralne ruke koje se protežu na sve strane. Ove ruke sadrže zvijezde, plin i prašinu. Između spiralnih ruku nalazi se regija koja se naziva međuzvjezdani prostor, gdje se nalaze različiti oblaci plina i prašine koji mogu dati nastanak novih zvijezda.

Putovanje kroz Mliječni put

Kada promatramo Mliječni put s naše pozicije na Zemlji, vidimo ga kao svijetlu traku koja se proteže preko neba. To je rezultat toga što se nalazimo unutar galaksije i gledamo prema njenom rubu. Kako se okrećemo oko svoje osi, mijenja se i naša perspektiva Mliječnog puta. Putovanje kroz galaksiju je dug i zahtjevan proces, a zvijezde i drugi objekti unutar nje neprestano se mijenjaju.

Druga oblika galaksija

Iako je Mliječni put diskoidnog oblika, postoje i druge vrste galaksija s različitim oblicima. Neke galaksije imaju eliptični oblik, dok druge imaju nepravilan ili izduženi oblik. Postoje i galaksije koje nemaju nikakav određeni oblik i nazivaju se nepravilnim galaksijama. Svemir je prepun raznolikih oblika i struktura galaksija koje pružaju uzbudljivo područje za istraživanje astronomima.

  Ocijeni članak!