Koji se standardi primjenjuju pri sažimanju kodiranju i dekodiranju videozapisa

Trenutno pregledavate Koji se standardi primjenjuju pri sažimanju kodiranju i dekodiranju videozapisa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 travnja, 2024

Standardi za sažimanje videozapisa


Sažimanje videozapisa je ključni korak u procesu prenosa i pohrane video sadržaja. Postoje razni standardi koji se primjenjuju pri sažimanju kodiranju i dekodiranju videozapisa.

H.264/AVC

Jedan od najpoznatijih standarda za sažimanje videozapisa je H.264/AVC (Advanced Video Coding). Ovaj standard omogućuje visoku kvalitetu videa pri relativno niskim brzinama prijenosa podataka. H.264/AVC se koristi u mnogim aplikacijama, uključujući streaming video, video konferencije i Blu-ray diskove.

HEVC/H.265

HEVC (High Efficiency Video Coding), poznat i kao H.265, je noviji standard koji pruža još bolju učinkovitost sažimanja videozapisa u usporedbi s H.264/AVC. HEVC omogućuje prijenos visokokvalitetnih videozapisa s manjom potrošnjom propusnosti, što je posebno važno u situacijama s ograničenom širinom pojasa ili mobilnim mrežama.

VP9

VP9 je otvoreni standard za sažimanje videozapisa razvijen od strane Google-a. Ovaj standard nudi visokokvalitetno sažimanje videozapisa uz minimalnu potrošnju propusnosti. VP9 se koristi u popularnim platformama kao što su YouTube i WebRTC.

AV1

AV1 je relativno novi otvoreni standard za sažimanje videozapisa koji je razvila grupa Alliance for Open Media. Ovaj standard pruža visoku učinkovitost sažimanja videozapisa pri niskim brzinama prijenosa podataka. AV1 se sve više koristi u aplikacijama kao što su streaming video i video konferencije.

Zaključak

Sažimanje kodiranju i dekodiranju videozapisa igra ključnu ulogu u prenosu i pohrani video sadržaja. Standardi poput H.264/AVC, HEVC/H.265, VP9 i AV1 omogućuju učinkovito sažimanje videozapisa uz očuvanje visoke kvalitete. Izbor odgovarajućeg standarda ovisi o različitim čimbenicima poput namjene videozapisa, raspoložive propusnosti i uređaja koji će se koristiti za reprodukciju videozapisa.

  Ocijeni članak!