Odakle je rakija

Trenutno pregledavate Odakle je rakija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 lipnja, 2023

Poreklo rakije

Rakija je tradicionalno alkoholno piće koje se pravi od fermentisanih plodova voća. Njeno poreklo može se pratiti unazad hiljadama godina, a mnoge zemlje tvrde da je upravo njihova teritorija mesto nastanka ovog popularnog pića.

Srbija – zemlja rakije

Srbija je jedna od zemalja koja se često povezuje sa rakijom. Ovo piće ima dugu tradiciju u srpskoj kulturi i smatra se nacionalnim pićem. Srpska rakija je poznata po svom kvalitetu i raznovrsnosti, a najčešće se pravi od šljiva, krušaka, dunja i jabuka.

Hrvatska rakija

Hrvatska također ima dugu istoriju proizvodnje rakije. Tradicionalno se pravi od šljiva, ali se mogu naći i rakije od drugih vrsta voća poput krušaka, jabuka i dunja. Po kvalitetu i ukusu hrvatska rakija se također ističe na tržištu.

Ostale zemlje u regionu

Pored Srbije i Hrvatske, rakija se proizvodi i u drugim zemljama Balkana. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Bugarska također imaju svoju tradiciju proizvodnje rakije. Svaka od ovih zemalja ima svoje specifičnosti u pogledu vrsta voća koje se koristi i načina proizvodnje.

Međunarodna popularnost

U poslednjim decenijama, rakija je dobila na popularnosti van Balkana. Ovo piće se sve više izvozi i konzumira širom sveta, a posebno je popularno među ljubiteljima alkoholnih pića i gastronomije. Proizvodnja rakije se proširila na mnoge druge zemlje, kao što su Francuska, Španija, Italija i SAD.

Zaključak

Rakija je piće sa bogatom istorijom i tradicijom. Njeno poreklo može se naći u mnogim zemljama Balkana, ali je posebno povezana sa Srbijom i Hrvatskom. Bez obzira na to gde je nastala, rakija je postala popularna širom sveta i uživa veliku pažnju među ljubiteljima alkoholnih pića.

  Ocijeni članak!