Što su limfni čvorovi

Trenutno pregledavate Što su limfni čvorovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2024

Anatomska lokacija limfnih čvorova

Limfni čvorovi su mali ovalni ili okrugli organi koji se nalaze u cijelom tijelu. Oni su dio limfnog sustava, koji je sastavni dio imunološkog sustava. Limfni čvorovi se obično nalaze u blizini krvnih žila i živaca, a najčešće su grupirani u skupine. Neki od najpoznatijih skupina limfnih čvorova su vratni, pazušni i preponski limfni čvorovi.

Funkcija limfnih čvorova

Glavna funkcija limfnih čvorova je filtriranje limfe, te uklanjanje bakterija, virusa, toksina i drugih štetnih tvari iz tijela. Limfni čvorovi sadrže bijele krvne stanice, koje su ključne za imunološki odgovor tijela. One prepoznaju i uništavaju strane tvari i mikroorganizme koji ulaze u tijelo.

Limfni čvorovi kao indikatori bolesti

Povećani limfni čvorovi mogu biti znak infekcije ili upale u tijelu. Kada se tijelo bori protiv infekcije, limfni čvorovi mogu postati upaljeni i otečeni. To je rezultat povećanog protoka limfe i aktivacije imunološkog sustava. Povećani limfni čvorovi mogu biti prisutni u mnogim bolestima, uključujući prehladu, gripu, mononukleozu i rak.

Limfni čvorovi i rak

Limfni čvorovi su često pogođeni rakom. Rak se može proširiti na limfne čvorove iz drugih dijelova tijela. Kada se rak proširi na limfne čvorove, oni postaju tvrđi i veći nego inače. Ovo se često koristi kao indikator napredovanja raka i može utjecati na način liječenja.

U zaključku, limfni čvorovi su važni organi u tijelu koji igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu. Oni filtriraju limfu i sudjeluju u obrani tijela od infekcija i bolesti. Povećani limfni čvorovi mogu biti znak raznih bolesti, uključujući rak. Stoga je važno pratiti zdravlje limfnih čvorova i obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve promjene u njihovoj veličini ili teksturi.

  Ocijeni članak!