Tko su Vlasi

Trenutno pregledavate Tko su Vlasi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 kolovoza, 2023

Povijest Vlaha

Vlasi su etnička skupina koja seže u daleku prošlost. Njihovu povijest je teško pratiti, ali se smatra da potječu iz Balkana. Prvi tragovi o Vlasima datiraju još iz antičkog doba, kada su se naseljavali na području današnje Rumunjske i Bugarske. Tijekom vremena, Vlasi su se proširili na područja kao što su Makedonija, Grčka i Srbija.

Kultura i jezik

Vlasi imaju bogatu kulturu koja se održava kroz tradicionalnu glazbu, ples i običaje. Njihov jezik, poznat kao vlaški, pripada romanskoj jezičnoj skupini. Iako je vlaški sličan rumunjskom jeziku, postoje regionalne varijacije koje su se razvile tijekom vremena.

Naselja i migracije

Vlasi su poznati po svojim migracijama i naseljavanjima na različitim područjima. Tijekom povijesti, Vlasi su se selili između različitih regija, tražeći bolje uvjete za život. Mnogi od njih su se naselili u ruralnim područjima, baveći se stočarstvom i poljoprivredom.

Suvremeno stanje

Danas, Vlasi su prisutni u različitim zemljama Balkana, kao što su Rumunjska, Bugarska, Srbija, Makedonija i Grčka. Iako su se neki Vlasi asimilirali s drugim etničkim skupinama, još uvijek postoje zajednice koje njeguju vlašku kulturu i jezik. Vlasi su pridonijeli bogatstvu balkanske kulture i nastavljaju biti važan dio regionalne raznolikosti.

  Ocijeni članak!