U čemu se kiseli kupus

Trenutno pregledavate U čemu se kiseli kupus
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 studenoga, 2023

Povijest kiseljenja kupusa

Kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se priprema fermentacijom svježeg kupusa. Ova tehnika konzerviranja hrane koristi se već stoljećima, a prvi zapisi o kiseljenju kupusa potječu iz Kine i drevnog Rima. U prošlosti, kiseli kupus bio je važan izvor vitamina C tijekom zime, kada svježe povrće nije bilo dostupno.

Kako se priprema kiseli kupus?

Kiseli kupus priprema se jednostavno. Svježi kupus se tanko nasjecka, posoli i stavi u posudu. Kupus se zatim pritisne tekućinom kako bi se stvorila anaerobna (bez kisika) okolina koja potiče fermentaciju. Fermentacija omogućuje rast bakterija mliječne kiseline koje pretvaraju šećer iz kupusa u mliječnu kiselinu. Ovaj proces daje kiselom kupusu karakterističan okus, teksturu i miris.

Zdravstvene prednosti kiselog kupusa

Kiseli kupus je bogat probioticima, vitaminima i mineralima. Probiotici su korisne bakterije koje poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sustav. Kiseli kupus također sadrži vitamin C, vitamin K i vlakna. Vitamin C jača imunitet, vitamin K podržava zdravlje kostiju, a vlakna potiču zdravu probavu.

Kulinarstvo i kiseli kupus

Kiseli kupus je sastojak u mnogim tradicionalnim jelima diljem svijeta. U njemačkoj kuhinji, kiseli kupus se često poslužuje uz kobasice ili svinjsko meso. U korejskoj kuhinji, kiseli kupus poznat kao kimchi, je osnovni sastojak mnogih jela. U hrvatskoj kuhinji, kiseli kupus se tradicionalno koristi u pripremi sarma i raznih variva. Ovaj ukusni fermentirani kupus može se koristiti kao prilog ili kao samostalno jelo.

  Ocijeni članak!