Vitamin K

Trenutno pregledavate Vitamin K
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 kolovoza, 2023

Prirodni izvori

Vitamin K je grupa vitamina koja se javlja u dva oblika: K1 (filokinon) i K2 (menakinon). K1 se nalazi u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i peršina, dok se K2 može pronaći u fermentiranim namirnicama kao što su natto, sir i jaja.

Funkcije u tijelu

Vitamin K ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi. On je neophodan za sintezu faktora zgrušavanja koji su odgovorni za formiranje krvnih ugrušaka i sprječavanje krvarenja. Osim toga, vitamin K igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, jer pomaže u aktivaciji proteina koji su ključni za mineralizaciju kostiju.

Značaj za zdravlje

Nedostatak vitamina K može dovesti do povećanog krvarenja i problema s koagulacijom krvi. Također, nedostatak ovog vitamina može utjecati na zdravlje kostiju i povećati rizik od osteoporoze.

Vitamin K također može imati važnu ulogu u prevenciji i liječenju određenih bolesti. Nekoliko istraživanja sugerira da vitamin K može smanjiti rizik od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i nekih vrsta raka.

Preporučene doze

Preporučene dnevne doze vitamina K variraju ovisno o dobi i spolu. Za odrasle žene preporučena dnevna doza je 90 mikrograma, dok je za odrasle muškarce preporučena doza 120 mikrograma. Trudnicama i dojiljama se preporučuje nešto veća doza vitamina K.

Nuspojave i opasnosti

Vitamin K je relativno siguran za konzumaciju putem hrane ili dodataka prehrani. Međutim, prekomjerna konzumacija vitamina K iz hrane ili dodataka može uzrokovati nuspojave poput proljeva, mučnine i alergijskih reakcija.

U slučaju uzimanja određenih lijekova, poput antikoagulanata, važno je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka vitamina K, kako bi se izbjegle moguće interakcije i komplikacije.

  Ocijeni članak!