Zašto zova nije dobra za muškarce

Trenutno pregledavate Zašto zova nije dobra za muškarce
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 svibnja, 2023

Zova – biljka s mnogim ljekovitim svojstvima

Zova (Sambucus) je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Međutim, iako je zova korisna za mnoge ljude, postoji nekoliko razloga zašto nije dobra za muškarce.

Hormonalni utjecaj zove

Jedan od razloga zbog kojih zova nije dobra za muškarce je njen hormonalni utjecaj. Zova sadrži fitoestrogene, spojeve koji imaju slično djelovanje kao estrogen u tijelu. Kod muškaraca, pretjerani unos fitoestrogena može dovesti do hormonalne neravnoteže i negativno utjecati na reproduktivno zdravlje.

Mogući negativni učinci na prostatu

Jedan od specifičnih problema koji zova može uzrokovati kod muškaraca je povezan s prostatom. Istraživanja su pokazala da pretjerana konzumacija zove može povećati rizik od razvoja problema s prostatom, uključujući benignu hiperplaziju prostate (BHP) i povećanje razine specifičnog antigena prostate (PSA).

Alternativne opcije za muškarce

Ako muškarci žele iskoristiti ljekovita svojstva biljaka, postoje mnoge druge alternative koje mogu koristiti umjesto zove. Neke od tih biljaka uključuju koprivu, kamilicu i ginseng. Ove biljke imaju brojne prednosti za muško zdravlje, a nemaju negativne učinke na hormone ili prostatu.

Zaključak

Iako zova može biti korisna za mnoge ljude, muškarci bi trebali biti oprezni s njihovom konzumacijom. Fitohormoni u zovi mogu negativno utjecati na hormonalnu ravnotežu muškaraca, a pretjerana konzumacija može povećati rizik od problema s prostatom. Umjesto zove, muškarci bi trebali razmotriti korištenje drugih biljaka koje su sigurne i korisne za njihovo zdravlje.

  Ocijeni članak!